Kreatív karácsony – készítsünk képeslapot

Attila FeketeFotónyomtatás, Gazdaságos nyomtató Leave a Comment

Ki szeret képeslapot kapni? Az ezerszámra érkező e-mailek korában minden nem virtuális levél öröm, különösen karácsonykor. Ha saját magunknak nyomtatjuk a lapokat, akkor egészen egyedi, személyre szabott üdvözletet is küldhetünk a rokonoknak, barátoknak, üzletfeleknek, és ráadásul akár 10 darab is elkészülhet belőle egyetlen bolti képeslap árából. Nem ördöngösség, olvasson tovább!

A kép kiválasztásaképeslap nyomtatás

Ez teljesen ízlés dolga, érdemes körül nézni a Google képkeresőjében vagy a http://www.deviantart.com oldalon. Be is szkennelhetünk egy jól sikerült gyerekrajzot vagy régi fényképet.

A hagyományos, legelterjedtebb képeslapméret az A6-os, azaz 105×148 mm. Ettől persze nyugodtan el is lehet térni, ma már nem fogják szabványméretre hajtani a postán.

Amire ügyeljünk: a használt kép minősége . 300 DPI (pont/hüvelyk) felbontásban már kiváló minőségű nyomatot kaphatunk. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a tökéletes eredmény érdekében nagyméretű, legalább 1240×1754 pixel méretű képet keressünk.

Szerkesztés

A kiválasztott képet ezután méretre kell vágni, illetve kedvünk szerint át is szerkeszthető. Ehhez bármilyen programot felhasználhatunk, egyszerű esetben a Microsoft Paint is megteszi, de komolyabb műveletekhez használhatunk Photoshopot, vagy az ingyenesen letölthető Gimpet.

Ezután következik a hátlap elkészítése. Ez legyen az előlappal megegyező méretű. Ha hagyományos méretű képeslapot készít, használhatja ezt:

képeslap

Nyomtatás

Ehhez legjobb, ha van otthon fotónyomtató, illetve fotópapír. Egy egyszerű színes nyomtató is megteszi, ilyenkor érdemes az elkészült lapot utólag laminálni.

A papír mindkét oldalára kell kinyomtatni, úgyhogy ügyeljünk a helyes irányokra, vagy használjunk AutoDuplex technológiával rendelkező nyomtatót (pl.: Epson WorkForce-Pro-WF-C5790DWF ), ami helyettünk oldja meg a kétoldalas nyomtatás problémáját.

Írás és postázás

A szöveget is kinyomtathatjuk a képeslappal együtt, hogy már csak alá kelljen írni, de szerintünk egy kézzel írott lap sokkal személyesebb. A nyomtatás ugyan most is egyszerűbbé és gyorsabbá tenné a dolgunkat, de ebben az esetben a törődés és a ráfordított idő is az ajándék része. Persze ha valaki olvashatatlanul ír, nyugodtan nyomtathat.

A kész üdvözlőlapokat ezután már csak időben postázni kell, és készen is van. Jutalmazza meg magát a kreativitásáért például egy pohár forraltborral vagy egy mézeskaláccsal.

képeslap nyomtatás

Vélemény, hozzászólás?