Kreatív Újév – készítsünk falinaptárat

Attila Fekete Fotónyomtatás, Gazdaságos nyomtató, Spórolás Leave a Comment

Az okostelefonok és a számítógépek lassan kiszorítják a falinaptárakat? Kizárt! Egy szép naptár amellett, hogy praktikus, díszíti is a lakást és az irodát. Készítsen naptárat családi fényképekből, kedvenc idézeteivel vagy hobbijához kapcsolódóan – a lényeg, hogy minden alkalommal, amikor ránéz, jobb kedvre derüljön. Sőt, egy egyedi naptár egyben remek ajándékötlet is, például karácsonyra, év eleji/végi születésnapra, névnapra, például Szilveszter nevű ismerősének. Egy jó nyomtatóval egyszerűen és kevés pénzből készíthet saját naptárat, nézze meg hogyan!

1. lépés: szerezzük be a hozzávalókat

Szükség lesz:

  • 12 x 5 (vagy több) db színes fényképre, lehet saját vagy internetről letöltött is
  • Egy internetkapcsolattal rendelkező számítógépre (ha ezt olvassa, minden bizonnyal már rendelkezésre áll)
  • Egy színes nyomtatóra (pl.: )

2. lépés: a naptárlapok elkészítése

Ehhez a PicMonkey oldalt ajánljuk. Nem túl bonyolult a használata, első lépésként keressük meg a  collage gombot:

képeslap nyomtatás

Ezután a válasszuk ki a felhasználni kívánt képeket. A lap alján állítsuk be a vászon méretét 794×561 pixel nagyságúra. Húzzuk a kiválasztott képeket a vászonra, és rendezzük el ízlés szerint. Ha egy keret széléhez húzunk egy képet, az új keretet ad hozzá a montázshoz.

Ha készen vagyunk, a képeknek hátteret  is állíthatunk be, itt:naptár nyomtatás

Ha a már annyira jól néz ki, amennyire csak lehet, mentsük el a Save gombra kattintva. Érdemes a fájlt a hónap számának megfelelően elnevezni, pl. január = 01.jpg, hogy később ne keverjük össze.naptár nyomtatás

Ismételjük meg az előzőeket 12-szer!

3. lépés: a naptár összeállítása

Ehhez is egy netes eszközt fogunk használni, a NaptárLetöltés.hu –t. Ez egy magyar oldal, úgyhogy még egyszerűbb dolgunk lesz, mint az eddigiek során. A kész naptáron szerepelni fognak a magyar ünnepnapok, névnapok, illetve a holdfázisok is.

Kattintsunk a nagy zöld gombra és már kezdhetjük is! Válasszuk ki az évet, a naptársablont (jelen esetben álló, A4-es naptár) és a képfeltöltés opciót. Válasszuk ki az imént elkészített montázsokat, fogadjuk el a felhasználási feltételeket, és várjunk, amíg elkészül a naptár. Egy PDF fájlt fogunk kapni, ezt mentsük el, következhet a nyomtatás!

4. lépés: a naptár kinyomtatása

Ehhez jó minőségű, nagyfelbontású képek gazdaságos kinyomtatására tervezett fotónyomtatót javaslunk.

Elvihetjük nyomtatószalonba a kész fájlt, ekkor oldalanként nagyjából 100- 150 Ft-ot fizethetünk, azaz a 14 oldalas naptárunk ára kb. 2000 Ft-ra jön ki.

Ha van otthon fotónyomtató (ami egyébként is bármikor hasznos lehet), sokkal jobb helyzetben vagyunk. Oldalankénti 9 Ft-os költséggel számolva 126 Ft-ból kaptunk egy szép és profi naptárat, saját ízlésre szabva.

5. lépés: utómunkálatoknaptár nyomtatás

Az elkészült naptárat össze is tűzhetjük, vagy használhatunk szalagot a rögzítésre, de talán a legjobb megoldás, ha elvisszük spiráloztatni, majd akasztót készítünk hozzá. Így nem kell letépni a lejárt hónapok lapjait sem.

Ezek után már tényleg nem maradt más dolgunk, mint kitenni a naptárat valami jól látható helyre, és egész évben gyönyörködni benne!

Vélemény, hozzászólás?