nyomtatópapír

Milyen a tökéletes nyomtatópapír? – 2. rész

Attila Fekete Gazdaságos nyomtató 1 Comment

Miután az előző részben megnéztük, milyen tulajdonságok alapján lehet különbséget tenni a nyomtatópapír fejták között, most közelebbről is megnézünk néhány elterjedt típust, és segítséget adunk a a gazdaságos választáshoz. Kezdjük a jól ismert fénymásolópapírral!

Mindennapi használatra: nyomtatópapír

Amivel a legtöbbet találkozunk, amit a leggyakrabban dobunk a szemetesbe (remélhetőleg  szelektíven gyűjtve), amin az iskolai dolgozatoktól kezdve a sokmilliós szerződésekig a legtöbb dokumentum tárolódik – igen, ez a jó öreg fénymásolópapír.

Megvásárolható akár szupermarketekben kisebb, 50-100 darabos vagy nagyobb, több ezres csomagban, jellemzően A4-es (297 x 210 mm) méretben.A tipikus fénymásolópapír fényessége 92-es, súlya 80g/m² és a legtöbb helyen ez a legolcsóbb elérhető papírtípus.

Megéri -e márkás fénymásolópapírt vásárolni? Igen is, meg nem is. Hétköznapi használatra leggyakrabban a no name, 10 csomagos dobozban árult fénymásolópapírt vesszük. Fontos jelentésekhez, levelekhez, kéziratokhoz, ahol fontos a professzionális megjelenés már érdemes eggyel feljebb lépni, és beruházni egy jobb minőségű papírcsomagra 90 grammos négyzetmétertömeggel és 96-os fehérséggel.

Különleges alkalmakra: tintasugaras- és lézernyomtatóhoz való papírok

Ha valami igazán fontosat akar nyomtatni, használjon a nyomtatási technológiának megfelelően optimalizált nyomtatópapírt. Ezek amellett, hogy a különféle nyomtatási eljárások különlegességeihez terveztettek, , mentesek a savaktól is, így nem lesznek pár éven belül sárgák és szakadékonyak – azaz röviden: tartósabbak.

A lézerpapír kemény és sima és a nyomtatás során keletkező magasabb hőmérsékleteknek is ellenáll. Így a nyomat tisztább, kontrasztosabb és élesebb lesz.

A tintasugaras nyomtatókba való papíron agyagos vagy kerámiás bevonat van, ami segíti a tinta felszívódását, ami így kevésbé mosódik el és a színek is élénkebbek és pontosabbak lesznek.

Ami a hátrányuk: az áruk. Az általános célú fénymásolópapírnál 2-5-ször drágábbak. Ha azonban szeretne jó benyomást kelteni, vagy nem fényes felületre akar fényképeket nyomtatni, ezeket ajánljuk.

Még egy kérdés merülhet fel ezekkel a papírokkal kapcsolatban: érdemes -e a nyomtatógyártó által kínált papírt megvenni, vagy jó egy más típusú áruházi csomag is?  A legtöbb gyártó azt  állítja, hogy a nyomtatóik legjobban a saját papírjaikkal működnek a legjobban. Ha igazán fontos a dokumentum minősége, válassza ezeket, de alapvetően bármely gyártó termékével szép eredményeket lehet elérni.

papírtípusok

Hogyan takarítson meg pénzt?

Ha sokat nyomtat, akkor a “sok kicsi sokra megy” elv alapján rengeteget spórolhat a nyomtatópapíron.

Először is érdemes végiggondolni, hogy mire kell majd a kinyomtatott anyag: a vázlatokat nyomtassa a olcsó fénymásolópapírra, a végleges, javított változatok pedig a drágább , jó minőségű papírra. a másik trükk, hogy amennyiben lehetséges, nyomtasson kétoldalasan, ezzel felére csökkentve a papírfogyasztást. Bizonyos nyomtatók képesek automatikus kétoldalas nyomtatásra, így a kétoldalas nyomtatás nem okoz pluszmunkát sem.

Ha egy lapra több oldalt nyomtat, szintén hatalmas mennyiségű papírt spórolhat meg. Bár a betűméret jóval kisebb lesz, azért a legtöbbek számára így is olvasható marad. (Persze ha Ön nyugdíjasoknak szóló dokumentumokat nyomtat, inkább nézzen más módszer után!)

Gondolkodjon zölden!

Nemrég egy egész bejegyzést szenteltünk a környezetbarát nyomtatásnak, de fontos téma, ezért nem árt egy kis ismétlés.

Környezetkímélőbbé teszi a nyomtatást az újrahasznosítás és az újrahasznosított papírok használata. Ezek a papírok porózusabb szerkezetűek, kevésbé fényesek és vastagok, mint az “újak”. Az újrahasznosított papírokkal szembeni kifogások nagy része a mai, modern gyártási eljárások mellett már nem jellemző, nem szakadozik, pöndörödik, nem feltétlenül fehérítik klórral, és a használatuk nem teszi érvénytelennél a nyomtatóra adott garanciát.  Az áruk valamivel magasabb a többi papírénál, viszont jó benyomást kelthet partnereiben, ha látják, hogy ügyel a környezetünkre.papírtípusok

Meddig tartható el a papír?

A  papírlapoknak is van szavatossági ideje, melynek lejártával problémás lehet a használatuk. Az idők során a papír elveszti nedvességtartalmát és kiszárad. Ilyenkor hajlamos felpöndörödni, ami a leggyakoribb oka a papír elakadásának a nyomtatóban. az ellenkezője is épp így igaz: az átnedvesedett papír szintén gyűrődik és elakad.  Ilyenkor tehát ne a nyomtatót hibáztassa, hanem cseréljen papírt.

A megelőzés érdekében pedig ne tároljon hosszabb ideig nyitott csomag papírokat a pincében, a szekrényben vagy nyitott polcokon. Csak akkor bontson fel újabb csomag papírt, ha szüksége van rá! A bontatlan csomagolású, helyesen tárolt papírok élettartama körülbelül 2-3 év, de ez gyártótól, típustól, gyártási eljárástól függően változhat.

Ha a papír gyakran megakad a nyomtatóban, ha nem fekszik simán az asztalon, ha a rányomtatott szöveg vagy grafika elmosódottabb, mint korábban, ha nem olyan a tapintása, mint korábban, akkor eljött az ideje a cserének.

A tudás hatalom

Sokan nem tulajdonítanak kellő jelentőséget a felhasznált papír minőségének. Pedig jelentősége, üzenetértéke van annak, hogy milyet használ. A papír üzenheti azt is, hogy “Ez egy informális, baráti jegyzet” (ami teljesen rendben van, ha épp ez a cél), vagy azt is, hogy “Sok időt és munkát fektettünk ebbe a prezentációba vagy a levélbe” (azaz ideje komolyan venni minket!).

Ön most már bizonnyal el tudja dönteni, hogy melyik alkalomhoz milyen papír illik. Éljen ezzel a tudásával, hiszen a tudás hatalom!papírtípusok

Amennyiben szüksége van szakmai segítségre nyomtató választásnál, töltse ki nyomtatási szokásait felmérő ívünket és nyomtató specialistánk segít Önnek a választásban.

 

 

Vélemény, hozzászólás?