365 fotó

365 fotó kihívás

Attila FeketeGazdaságos nyomtató Leave a Comment

Úgy mondják, hogy ha valaki igazán jó akar lenni valamiben, akkor gyakorlni, gyakorolni és még többet gyakorolni kell neki. A gyakorlat tesz valamiben igazán profivá. Mi lehet tehát a legjobb módszer arra, hogy a fotográfiai készségei csiszolódjanak, és egyben az ihlethiányt is tartósan megoldja? Természetesen a gyakorlás! Miért nem kezdene hát egy igazán komoly kihívásba? Indítson egy egész éves fényképészeti projektet: készítsen egy fotót minden nap. Igen, minden áldott nap, 365 napon keresztül. Sőt az igazán lelkesek idén  a szökőévre való tekintettel 366 napra  tervezhetnek.

Ez persze komoly elkötelezettségnek hangzik, és valóban, az is. Azonban megéri, ennyi fénykép elkészítése által biztosan rengeteget fog tanulni. És hogy ne tűnjön lehetetlenségnek vagy komoly tehernek, segítünk is benne néhány gyakorlati tanáccsal.

Rutinból könnyebb

Egy 365 napra szóló elhatározás meghozatala, olyan, mintha diétába kezdene. Az első pár nap remek lesz, azután talán fogyni fog a lelkesedése, a 80. nap környékén pedig talán az egészből elege lesz. Ha viszont sikerül beépíteni a napi rutinba, sokkal könnyebbé válik majd a dolog.

Kutatások szeriont egy új szokás kialakítása körülbelül 3 hétig tart, ez alatt szükséges a legnagyobb akaraterő. Segít, ha minden nap ugyanabban az időpontban tölt fel fényképeket például Instagramra. Írja fel, jegyezze be a határidőnaplójába! Egy idő után annyira hozzá fog szokni, hogy szinte már észre sem fogja venni. Olyan napi rutin lesz, mint mondjuk a fogmosás.

Töltse le a Collect nevű programot (vagy valami hasonlót)!

Ha kéznél van egy iPhone, ez a kis program segít rendszerezni az elkészült képeket. Minden egyes napnál látni fogja az elkészült képet, és fantasztikus érzés lesz , ahogy napról-napra telik a naptár és elkészül az első teljes hónap, 30 színes (vagy fekete-fehér) fényképpel kitöltve.

365 fotó

Ossza meg a nap fényképét a közösségi médiában!

Sok más ember is próbálkozik a 365 Fotó projekttel, különösen az Instagramon. A közösség, a szurkolók és követők rengeteg támogatást, elismerést és motivációt adhatnak, ráadásul  a kihívás alatt nagyszerű embereket ismerhet meg.

Nincs ötlet? Kérjen másoktól!

Rengeteg csoport van Instagramon, ahol napi rendszerességgel adnak ötletek arra, hogy milyen fényképek készüljenek aznap.

Nem kell minden nap ezeket követni, de az év során biztosan lesz olyan nap, amikor nehezebben jön majd az ihlet. ilyenkor jól fognak jönni ezek a csoportok.

Ha kétségei vannak, csináljon táblázatot!

Ez talán egy kicsit TÚL szervezettnek és rendezettnek tűnhet. Pedig nagyon sok oldalon adnak tématippeket, és egy idő után nehéz lehet követni őket, főleg, hogy van, ahol egy hétre, van ahol egy hónapra előre adják a meg a témákat. Ilyenkor érdemes napokra és oldalakra lebontva kiírni a témákat. Ez a reggeli tervezésnél is hasznos és később is jó lesz visszanézni a fényképekkel együtt, hogy mi volt az adott napi cél.

365 fotó

Válasszon egy fényképezőgépet, mindegy, hogy milyet!

Sokan egy vágnak neki a projektnek, hogy biztosak benne, hogy csak a telefonjuk beépített fényképezőjét használják majd (manapság már ezekkel is nagyon jó minőségű képek készíthetők). Mások ragaszkodnak a különálló digitális fényképezőgépek használatához.

Nyugodtan válthat év közben vagy akár naponta is, nincs jelentősége. Használja azt, amelyik kényelmesebbnek, vagy épp ellenkezőleg, nagyobb kihívásnak tűnik.

Jutalmazza meg magát!

Megérdemli! Semmi gond nincs azzal, ha néha kicsit (nagyon) megvesztegeti magát. Mi az, ami motiválná? Ígérje meg magának, és így minden elkészült fotóval közelebb kerül a jutalomhoz., legyen az akár egy új fényképezőlencse, akár egy gigantikus csokitorta.

Ne legyen túl szigorú önmagával!

Az élet zajlik, bármi közbejöhet. Kár emésztenie magát azon, ha egy-egy nap kimarad. A lényeg, hogy ne legyen belőle kimaradt hét, vagy kimaradt hónap, mert azt már nagyon nehéz lesz behozni a későbbiekben.

365 fotó

Kedved kapott? Sok sikert kívánunk a kihíváshoz! Ne felejtse el velünk is megosztani az elkészült képeket!

Vélemény, hozzászólás?