nyomtatás evolúciója

A nyomtató evolúciója – akkor és most

Attila FeketeGazdaságos nyomtató Leave a Comment

Nyomtató: Manapság sok ember használja napi rendszerességgel, és a legtöbben közülük teljesen természetesnek veszik a létezésüket és mindenféle extra szolgáltatásaikat. Ha azonban visszatekintünk a múltba, egyből láthatóvá válik, hogy mennyi kutatásnak és milyen hatalmas technikai fejlődésnek köszönhetjük a gyors, környezetbarát, gazdaságos, WiFi kompatibilis nyomtató eszközöket.

A nyomtatás hőskora

A nyomdagép

A legnagyobb hatású felfedezés természetesen a nagy ős, a nyomdagép feltalálása volt. Johann Gutenberg, egy német aranyműves 1439-es találmánya örökre megváltoztatta a világot, széles tömegek számára elérhetővé tette az információkat és a tudást, miközben számos kódexmásoló szerzetest pedig munkanélkülivé tett. A találmány ugyan a korábbiakhoz képest drámaian felgyorsította a könyvek sokszorosítását, mai szemmel nézve még mindig hihetetlenül lassú volt: a működtetése teljes mértékben kézzel történt, még a festéket is kézzel kellett felvinni a betűformákra.nyomtatás evolúciója

Gőznyomda

Nagyon ugrunk az időben, hiszen az 1800-as évekig nem történt jelentős változás az eredeti nyomdagép működésében. Ekkor jelentek meg az öntöttvasból készült nyomdagépek, melyek 90%-al csökkentették a szükséges nyomóerőt, a nyomatok mérete pedig duplájára nőhetett. Persze ez sem volt még Epson Workforce: mindössze 250 nyomat készülhetett vele egy óra alatt.

1814-ben készült el az első automata nyomdagép, gőzzel működött, és lehetővé tette a ma is ismert újságok megjelenését.nyomtatás evolúciója

Modern idők

A mai nyomtatók teljesen digitálisak és automatikusak. Nemcsak kinyomtatják az újságot, hanem utána össze is hajtogatják. (Ebédet sajnos még nem főznek, de ki tudja, mit hoz a jövő.) Jelenleg a leggyorsabb nyomtató a Xeikon 8000, ami 230 A4-es oldalas teljesítményt nyújt 1200 dpi minőségben. Ez 8,5 millió oldalt jelent egy hónap alatt.

Szubliminációs nyomtatás

A technika technológia elsőként egy 1867-es szabadolmban jelent meg, de a jelenleg használatos módszer 1957 óta van használatban, leginkább jó minőségű fényképek nyomtatására használják. Lehet vele műszálas anyagokra és speciális lakkal bevont üvegre, fémre, fára és kerámiára is nyomtatni.

A lakossági használatra elérhető változatok a 90-es években jelentek meg, egy fotó kinyomtatása 2,5 percet vett igénybe, a maximális felbontás 200 dpi körül volt és az áruk a mostaniak hússzorosa volt. A modernebb gépek kevesebb, mint egy perc alatt nyomnak ki egy képet és 400 dpi felbontást is tudnak produkálni.

Tintasugaras nyomtatók

Manapság a tintasugaras nyomtatók a legelterjedtebbek. A mai tintasugaras nyomtatók őseinek az 1970-es évek végén piacra került gépeket tekintjük. A lakossági használatra szánt változatok az 1980-as évek végén jelentek meg, egy fénykép kinyomtatása nagyjából egy percet vett igénybe és a maximális felbontás 300 dpi körül volt. Összehasonlítás képpen: az Epson L810 fotónyomtatónak egy kép kinyomtatása 12 másodpercbe telik, és 1440 dpi felbontásra is képes.

A technológia lényege, hogy apró festékcseppeket juttatnak majd rögzítenek a papírra, erre több két módszer is létezik, a termál (vagy buborék, bubble jet) és a piezo kristályos technológia. A színes nyomatok létrehozása 3 alapszín, a cián, a magenta és a sárga segítségével történik.nyomtatás evolúciója

Fénymásolók

Az első fénymásolók Chester Carlson találmányaként készültek az 1940-es években. Ekkor alapult a Xerox cég, eslő modelljük a Xerox A volt, és nagyon bonyolult volt a használata: egyetlen fénymásolat elkészülte egy 39 lépéses manuális folyamat eredménye volt.nyomtatás evolúciója

Az első automata változat, a Xerox 914 1959-ben készült el, 7 mésolatot készített percenként, és közel 300 kg-ot nyomott, nagyjából, mint egy zebra. A fénymásolatok minősége is hasonlított a zebrákhoz: gyakoriak voltak rajtuk csíkok és a sötét foltok.

A Xerox CC275 már digitális, feleannyit nyom, mint 50-es évek beli elődje és percenként 75 fénymásolatot képes kinyomni, azaz havonta 300 ezret.

Lézernyomtatók

Népszerűségük oka a nagy sebesség, a nagy kapacitás és a hosszú élettartam, ráadásul a régebbi típusú tintasugaras nyomtatókhoz képest nagyon csendesek is voltak. Hátrányuk a nagyobb helyigény, az ózonkibocsátás és a színes lézernyomtatók rendkívül magas ára.

Az 1984-es HP Laserjet a maga korában forradalmi újdonságnak számított. ( oldalt nyomtaott percenként, és 3000 oldalanként kellett benne patront cserélni. A mai leggyorsabb változatok már percenként 200 fekete-fehér oldal kinyomtatására is képesek és az élettartamuk is nőtt.nyomtatás evolúciója

Fax (faximile) gépek

A faxgépek telefonvonal segítségével továbbítanak másolatokat. Az első hasonló elektronikus technológiák már az 1800-as évek közepén megjelentek, de az első modernnek tekinthető faxgép a xerox Telecopier 200 volt 1975-ben. A gép egy normál A4-es oldalt 2-6 perc alatt tudott továbbítani a kívánt minőségtől függően, a legjobb elérhető minőség a 96 x 96 pixeles felbontás volt. A faxgép egy lézeres – fényérzékelős technológiát alkalmazott, ami hasonlít a lézernyomtatók működéséhez.nyomtatás evolúciója

A modern készülékek nagyságrendekkel kisebbek, 3 másodpercen belül képesek egy oldalt eljuttatni a címzetthez, 600 x 600-as felbontásban.

Szépművészeti digitális fotónyomtatók

Ezek a nyomtatók 1991 után kezdtek megjelenni, és nagyméretű művészeti alkotások és plakátok nyomtatására használatosak. A digitális művészet egyre népszerűbbé válásával egyre nagyobb az igény is rájuk,  és a nagyméretű nyomtatás így ma már könnyen elérhető bárki számára.

Az első plakátnyomtatónak tekinthető gép az 1989-ben megjelent Iris Graphics Model 3047 volt, ami gyakorlatilag egy hatalmas, A0-ás méretben is nyomtatni képes tintasugaras nyomtató volt. A használt tinta annyira fényérzékeny volt, hogy a nyomatok már 1-2 év után elkezdtek kifakulni.

Az újabb nyomtatók, mint például az Epson Stylus pro 9800 a 8 színű UltraChrome K3 tintát használ, ráadásul a régebbi típusok sebességének duplájával dolgozik, az ára pedig sokkal alacsonyabb náluk.nyomtatás evolúciója

Az nyilvánvaló, hogy a nyomtatási technológia óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi években. Azt viszont még elképzelni sem nagyon tudjuk, hogy mi jöhet még, mire leszünk képesek néhány éven, évtizeden belül. Az utóbbi időben például a 3D nyomtatási technológiák indultak ugrásszerű fejlődésnek.

Zseniális kutatók és fantasztikus mérnökcsoportok dolgoznak most is  az újabb és újabb fejlesztéseken, úgyhogy mi nagyon kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő.

Töltse ki nyomtatási szokásait felmérő ívünket és szakártó kollégánk segít Önnek eligazodni a nyomtató rengetegben.


 

Vélemény, hozzászólás?