Hogyan tehetik virágzóvá cégét az összekapcsolt okoseszközök?

Attila Fekete Gazdaságos nyomtató Leave a Comment

Talán hallott már arról, hogy a mobileszközök száma már meghaladta a világ népességének számát, és ahhoz, hogy fennmaradjanak, az üzleti élet szereplőinek reagálniuk kell erre.

Az okos és egymáshoz kapcsolt eszközök növelhetik a vállalkozása hatékonyságát, miközben csökkentik a működési a költségeit. Ahhoz azonban, hogy ezeket a lehetőségeket ki is tudja használni, fontos tudni, hogy pontosat mivel mit nyerhet, és melyek a legjobb bevethető opciók.

Milyen egy okos és kapcsolatra kész eszköz?

Az okosság nyilvánvalóan relatív, de az egymáshoz kapcsolódás módja sem mindegy, végtére is a a soros port, vagy a floppy olvasó is segíthet kapcsolatot teremteni két eszköz között. Milyen eszközökről beszélünk tehát? Ahhoz, hogy jobban megértsük ezeket a korszerű okoseszközöket, fontos ismerni az alapvető felépítésüket.

 • Fizikai alkatrészek: ide tartoznak a termék mechanikai és elektronikai rendszerét felépítő darabok, például, egy autó esetében a motor, az akkumulátor és a gumiabroncsok.
 • Okos alkatrészek: ezek közé tartoznak a vezérlők, az érzékelők, az adattároló egységek, mikroprocesszorok, szoftverek. Az az autós példánál maradva “okos” alkatrésznek számítanak az érintőképernyő vagy a központi zár.
 • Kapcsolatteremtő alkatrészek: ilyenek az antennák, portok, vezetékes és vezeték nélküli kapcsolatok, minden, ami lehetővé teszi, hogy az eszköz kapcsolatot létesítsen a tágabb működési környezetével.

okoseszköz

Az okos és kapcsolódott eszközök előnyei

Több oka is van annak, hogy ezek az eszközök felkapott témává  és a vállalatok kedvenceivé váltak. Tisztán látszik, hogy lassan itt az ideje annak, hogy tevékenységi körtől és mérettől függetlenül minden vállalkozás beszálljon ebbe az összekapcsolódott világba.

 • Hatékonyabb folyamatok: a valós idejű adatok segítik a jobb üzleti döntések meghozatalát, segítenek a hatékonyság figyelésében és növelésében, miközben minimálisra csökkentik az emberi beavatkozás szükségességét és a költségeket.
 • Fokozott termelékenység: minden vállalkozásban kulcskérdés a termelékenység. Ezek az okos eszközök növelhetik a termelékenységet azáltal, hogy a dolgozók megkaphatják rajtuk keresztül a szükséges oktatást.
 • Kockázatkezelés: ezeknek az eszközöknek nagy előnye, hogy még azelőtt észlelhetnek egy potenciális problémát, mielőtt a krízis bekövetkezne. Például, egy megtelt tejtartály a tehenészetben jelezheti, hogy szükség volna egy tartálykocsira a tej elszállításához, és ha bármilyen probléma adódik, a gazdálkodó és a tejfeldolgozó is azonnal értesítést kap, hogy ne keletkezzen zavar a szolgáltatásban.
 • A források jobb kiaknázása: az összekapcsolt okoseszközök lehetővé teszik, hogy folyamatosan figyelemmel kísérhesse a készleteket érzékelők és kapcsolatok segítségével, beleértve az eszközöket, nyersanyagokat és gépeket is. Az ellátási lánc valós idejű követése már rövid távon is csökkentheti a problémák számát és növelheti a hatékonyságot, ezáltal a bevételeket.

okoseszközök

Az eszközök, amelyeket érdemes felírni a céges bevásárlólistára

 • Tabletek: egyre több cég fordul el a hagyományos asztali gépektől és a laptopoktól is a tabletek irányába. Ennek oka a kisebb méret és a könnyebb hordozhatóság. Azonban még egy előnyök van: sokkal egyszerűbbé teszik a külső helyszíni prezentációkat. Egy tablet távoli hozzáférést nyújt és könnyedén csatlakozni tud a kivetítöhöz a konferenciateremben, és a felhő alapú technológiák pedig lehetővé teszik hogy a dolgozó bárhonnasn elérhesse a prezentációját.
 • VPN és személyes hotspot: ha munkatársai sokat utaznak üzleti okokból, érdemes kihasználni az okostelefonok hotspot funkcióját, így akkor is biztonságos hálózatot használhatnak, ha egyébként ilyen nem áll rendelkezésre. Az eredmény: nem kell aggódni az adatlopások miatt.
 • Videó konferenciák: a növekvő utazási költségek mellett egyre nehezebb lehet minden csapattagot egy szobába csődíteni akárcsak egy meeting erejéig. Egy videós konferencia megszervezésével csoportos tréningeket és stábgyűléseket is tarthat, sőt sok program tartalmaz valósidejű képernyőmegosztás funkciót is, lehetővé téve ezáltal, hogy minden résztvevő előtt ott legyenek bizonyos dokumentumok.
 • Barátságos nyomtatók: a korszerű nyomtatók már beépített WiFi-vel érkeznek, és minden WiFi kompatibilis eszközhöz közvetlenül, vezetékek nélkül képesek kapcsolódni, ezáltal lehetőséget adnak közvetlenül laptopról, mobiltelefonról vagy tabletről nyomtatni. Ha például a mobiljára érkezik e-mail mellékletben egy fontos dokumentumok, egy gombnyomással kinyomtathatja, nem kell hosszú jelszavakat gépelnie vagy kábelt keresgélnie.

Ha versenyben akar maradni, fontos, hogy naprakész maradjon, és folyamatosan keresse azokat a lehetőségeket, amelyekkel növelheti hatékonyságát, gyorsíthatja az információk áramlását, és időt spórolhat meg. Ne feledje: ma már nem a nehézkes bürokratikus gépezetek, hanem az információ, a kapcsolatok és a sebesség társadalmában élünk, ehhez kell, hogy alkalmazkodjanak a technikai eszközeink is.

Vélemény, hozzászólás?