környezetbarát betűtípus

Lehet -e egy betűtípus környezetbarát?

Attila FeketeGazdaságos nyomtató Leave a Comment

Környezetbarát az irodája, a nyomtatója és a nyomtatópapírja is? És mi a helyzet a használt betűtípussal? Talán elsőre jelentéktelen kérdésnek tűnik az, hogy milyen betűtípussal nyomtat, pedig gazdaságossági és környezetvédelmi szempontból sem mindegy, mit használ.

2014-ben egy 14 éves amerikai fiú azzal került a címlapokra, hogy kiszámolta: éves szinten 467 millió dollárt takaríthatna meg a kormány, ha minden nyomtatványában a Garamond betűtípust használná a az eddig megszokottak helyett. Bár később kiderült, hogy a számításai nem voltak egészen helyesek, felhívta a figyelmet egy gyakran elhanyagolt témára: a nyomtatók festékhasználatára. Ebben pedig nagy szerepe van a használt betűt

ípusoknak: a környezetbarát fontok közös jellemzője ugyanis az, hogy a jó olvashatóság megtartása mellett a lehető legkevesebb tinta felhasználásával lehessen nyomtatni velük.

Hogyan segítheti ez a gazdaságos és környezetbarát, fenntartható nyomtatást?

  1. Kevesebb festék fogy. Például a világ leggazdaságosabb betűtípusának tekintett (és ingyenesen letölthető) Ryman Eco betűtípus tervezője azt ígéri, hogy az elterjedt (Times New Roman, Arial) betűtípusokhoz képest 32%-al kevesebb festék használatával nyomtathatunk.  Magyarul: nagyjából harmadával ritkábban kell festékpatron vásárolni.
  2. Kevesebb áram fogy. Bár a gazdaságos nyomtatók egyik jellemző tulajdonsága éppen a kevesebb áramfogyasztás, sok kicsi ilyenkor is sokra megy: a kevesebb festék használata egyben rövidebb nyomtatási időt is jelent. Így nem csak hamarabb kész lesz, hanem az áramszámla és a környezetbe kerülő szén-dioxid mennyisége is kisebb lesz. (Főleg, hogy Magyarországon még mindig jelentős a fosszilis energiaforrások használata.)
  3. Egyszerűbb újrahasznosítás. Ha egy nyomtatványt nem az örökkévalóságnak (vagy legalább is nem az unokáinak) szán, az előbb-utóbb vagy szemétként, vagy újrahasznosított papírként végzi. Természetesen az utóbbi a jobbik eset, és ha Ön érdeklődik a környezetvédelem iránt, bizonyára szelektíven gyűjti a papírhulladékot. Ha környezetbarát betűtípussal került a szöveg a papírra, kevesebb festéket kell majd kivonni belőle az újrahasznosítás során illetve kevesebb fehérítésre lesz szükség. Az eredmény: kevesebb károsanyag-kibocsátás.

Honnan szerezhető be környezetbarát betűtípus?

  1. Elsőként itt van a már korábban is említett ingyenes Ryman Eco. Kisebb betűméret esetén a tinta összefolyik, így az olvasó nem is fogja észrevenni, hogy a betűk belseje üreges. Nagyobb méretekben pedig a különleges tipográfiai megoldás érdekes adalék lehet a szöveghez.környezetbarát betűtípus
  2. Másik kifejezetten gazdaságos nyomtatáshoz szánt megoldás az Ecofont Sans. Ez is hasonló elven működik, mint az előbbi betűtípus, kicsi és láthatlan lyukak csökkentik a festékfogyasztást. Mindenféle szoftverrel kompatibilis (SAP, CRM, InDesign, Photoshop, stb.), sőt a gyártó olyan szoftvert is fejlesztett, amellyel a megszokott betűtípusainkat tehetjük gazdaságosabbá. A betűtípus és a program is fizetős.környezetbarát betűtípus
  3. Használjon Courier betűtípust! Vékony, de jól olvasható, normál méretű betűk – írógépekhez fejlesztették, ami egyben azt is jelenti, hogy festékspórolásra fejlesztették! Ha a retró stílus illik az arculatához, ezzel a minden gépen megtalálható betűtípussal is spórolhat.környezetbarát betűtípus

Mivel lehet még tintát spórolni?

Nyomtatni muszáj, egyelőre kevesen engedhetik meg maguknak a papírmentes iroda működtetését. Hosszabb szövegeket egyébként is kellemetlen képernyőről olvasni. Az olvashatóság határain belül viszont nyugodtan csökkentheti a betűk méretét, 1-2 képpont is sokat számít. Ezáltal kevesebb tinta és kevesebb papír is fog fogyni. Persze, ha például a nyugdíjas korosztályt is szeretné megcélozni, ez nem igazán járható út. A félkövér betűk használatának mellőzésével vagy mérséklésével például hosszabb távon komoly mennyiségű tintát takaríthat meg.

Segítségre van szüksége? Töltse ki kapcsolatfelvételi ívünket.

Vélemény, hozzászólás?