Epson BLI

Ismeri az Epsont?

Attila FeketeGazdaságos nyomtató Leave a Comment

Hol volt, hol nem volt… Kezdődhetne így is a mai mese, de a helyzet az, hogy a főhős nem csak volt, de még mindig töretlenül van, és a történet sem kitalált, hanem nagyon is valóságos. Az Epson sikertörténete lassan háromnegyed évszázada kezdődött, 1942-ben, az akkoriban mindössze 9 főt foglalkoztató Daiwa Kogyo óraalkatrészeket gyártó cég megalapításával Japánban. Azóta a vállalat nemzetközi szinten is az időmérő és képi megjelenítési eszközök elismert gyártójává vált, és számos újdonsággal járult hozzá a technika fejlődéséhez.

Hogyan vált egy japán kisvállalkozás multinacionális innovátorrá? Az Epson képes történetből ezt tudhatják meg.

Már a kezdetektől jellemző volt a cégre a monozukuri elv követése, amely a gyártás és fejlesztés művészi szintre való emelésének filozófiája: úgy tartják, minden a dolgozók fejében dől el, ezért lehet és érdemes is törekedni a teljesen hibamentes működésre. Ehhez tartották magukat a Suwa Plant of Daini Seikosha-val való 1959-es  összeolvadás után – bár díjat csak 2005-ben kaptak érte a japán miniszterelnöktől..

epson

A vállalat gyorsan fejlődött, a 60-as években már Seiko csoport néven, több különböző céget magába foglalva vált ismertté, újszerű, miniatürizált termékeinek köszönhetően..

Az 1964-ben a tokiói olimpia hivatalos időmérője lett a Seiko, és rá is szolgáltak a bizalomra: ezen az olimpián jelentek meg az asztali kvarcórák, a világ első nyomtatós időmérője, amellyel azonnal ki lehetett nyomtatni az eredményeket, és a nagy pontosságú, hordozható kvarc időmérők.epson

A Seiko pedig ment, mendegélt, egyik sikertől a másikig, útját olyan szabadalmak kísérték, mint a világ első analóg (1969), majd LCD kijelzős, digitális (1973) kvarcórája, az első hordozható számítógép (1982), vagy az első karóra televízió, vagyis a világ legkisebb TV-je, szintén 1982-ből.epson seiko

A nyomtatópiacon is úttörő szerepet töltöttek be, a nyomtatós időmérők bemutatása után is: 1968-ban készült az első hordozható, a korábbiakhoz képest miniatürizált nyomató, az EP 101, innen ered az Epson márka, mely hivatalosan 1975-ben lett megalapítva.

epson

1980-ban készült el (korát messze megelőzve) az MX 80 számítógéphez csatlakoztatható nyomtató, 1984-ben pedig az Epson első tintasugaras nyomtatója, az Epson Stylus 800.

epson

Ezek után az óragyártásban elért áttörésekhez hasonló újítások következtek a nyomtatóiparban: az Epson fejlesztette az első MicroPiezo technológiát használó nyomtatót és az első 720 dpi felbontású, színes, tintasugaras nyomtatót is.

epson

A 90-es évek végére már minden földrészen működtek a cégcsoport leányvallalatai, sikereket ért el a tőzsdén, és rendszeresen rangos díjjal jutalmazták termékeiket.

A történet napjainkban is folytatódik, például idei fejlesztések az évekre elegendő tintával szállított nyomtatóújdonságok. Ezért befejezésként csak annyit írhatunk: folyatása következik!

epson

Vélemény, hozzászólás?