lézernyomtató

4 dolog, amit gondoljon végig mielőtt lézernyomtatót vesz

Attila FeketeGazdaságos nyomtató Leave a Comment

Ha nyomtatóvásárlás előtt áll, érdemes több szempontból is alaposan megfontolni a választását. A lézernyomtatók előnyeiről sok helyen lehet olvasni és közismertek, de mint minden éremnek, ennek is van másik oldala. Bizonyos helyekre, bizonyos célokra jó választás lehet egy lézernyomtató, máshol viszont több bosszúságot okoznának, mint amennyi hasznuk van. Milyen hátrányai lehetnek tehát a lézernyomtatóknak, amelyeken el kellene gondolkodni vásárlás előtt?

Színes nyomtatás

lézernyomtatóA színes lézernyomtatók jellemzően korlátozottabb színskálával képesek dolgozni, mint a kifejezetten fotónyomtatásra készült tintasugaras társai. Bár például egy üzleti dokumentum színesben való nyomtatásához akár megfelelőek is lehetnek, a fényképek nyomtatása esetén, amikor az apró árnyalatkülönbségek is sokat számítanak, nem adnak tökéletes színhatást. Arról nem is beszélve, hogy sokkal gyakoribb a színes nyomtatásra nem alkalmas lézernyomtató, mint a tintasugaras.

Papírválasztás

Az ideális lézernyomtatónyomtatópapír kiválasztásáról írtunk már korábban is (itt és itt), és az ezzel kapcsolatos rengeteg lehetőségről – érdemes más-más célra más-más papírt használni. Viszont a helyzet az, hogy ha nem kizárólag normál nyomtatópapírra (vagy, ha különösen szép eredményt szeretne, speciális lézerpapírra) akar nyomtatni, a lézernyomtató nem a legjobb választás. A lézernyomtató belsejében a papírlap bonyolult útvonal, magas hőmérsékletnek kitéve halad végig, és ha bármilyen különlegesebb papírra akarna nyomtatni, azzal nem csak a rossz végeredményt kockáztatná, de a nyomtató épségét is.

Költségek

Egy lézelézernyomtatórnyomtató nem kifejezetten olcsó megoldás, főleg, ha otthonra, vagy egy kisebb cég számára vásárolna, ahol időnként szükség van színesben való nyomtatásra is. Az üzleti célú tintasugaras nyomtatók (ilyenek például az Epson WorkForce Pro nyomtatói) teljesítményüket tekintve felérnek egy egy hasonló méretű lézernyomtatóval, viszont a megvásárlásukra fordított kezdeti befektetés és a későbbi festékvásárlás is jóval kisebb befektetést igényel, mint ha színes lézernyomtatót használna.

Egészségügyi aggodalmak

A lézernyomtatóklézernyomtató toner segítségével működnek, amely egy műanyagokat, színezékeket, és más vegyi anyagokat tartalmazó mikroszkopikus méretű port rejt. Mint minden finom por, ezek az anyagok is könnyen a levegőbe jutnak (egyes gépeknél akkora koncentrációban, mintha egy cigaretta égne a szobában), ahonnan azután a szobában tartózkodók tüdejébe kerülnek. Bár jelenleg nincs rá tudományos bizonyíték, hogy ezek a részecskék egészségkárosodást okoznak, az ellenkezőjére sincs, jobb tehát óvatosnak lenni, főleg ha asztmára, allergiára hajlamos. Lézernyomtatót mindig jól szellőző helyen használjon, vagy válasszon más megoldást.

Másik probléma a gyakorlatilag elkerülhetetlen ózonkibocsátás: még a komolyabb, szénszűrővel ellátott nyomtatókból is távozik némi ózon. A gép gyakori, hosszan tartó használata esetén ez a gáz felgyűlhet a szobában, és kellemetlen szagot, komolyabb esetben légzőszervi problémákat, fejfájást, asztmás rohamokat okozhat.

Töltse ki nyomtatási szokásait felmérő ívünket és mi biztosan a legjobbat ajánljuk Önnek.


 

Vélemény, hozzászólás?