nyomtató árak

Nyomtató árak

Attila FeketeGazdaságos nyomtató, Nyomtatóválasztás Leave a Comment

Elszálltak volna a nyomtató árak? Inkább épp ellenkezőleg: az utóbbi években, évtizedekben a tömeges gyártásnak és a technika fejlődésének köszönhetően maguk a készülékek is egyre olcsóbbakká váltak, és az oldalankénti nyomtatási költségek is sokat csökkentek.

Ez persze szépen hangzik, de hogyan, mi alapján dönthető el az, hogy egy adott nyomtató olcsó –e vagy drága, hogy egy üzletben a nyomtató árak reálisak –e, vagy sem?

A nyomtató árak között is érvényes egyfajta relativitáselmélet

nyomtató árak

Ne ijedjen meg, nem fogunk fizikázni! Egyszerűen arról van szó, hogy nyomtatóból is rengeteg típus létezik, a legkülönfélébb pluszfunkciókkal. Először érdemes megnézni, hogy az adott eszköz mit tud, és ez összhangban van –e a szükségleteivel.

Például, ha valamilyen oknál fogva soha nincs szüksége szkennerre, egy multifunkciós gép megvásárlása egyszerűen felesleges pénzkidobás lenne. Sokkal olcsóbban megúszhatná a vásárlást egy egyszerű nyomtatóval, a multifunkciós nyomtató viszont semmilyen plusz értéket nem képvisel az Ön számára – tehát drága.

Ha viszont rendszeresen szokott szkennelni, a multifunkciós géppel egyrészt helyet takarít meg, másrészt kevesebbet fog fizetni, mintha külön venne egy nyomtatót és egy szkennert – ha így nézzük, egy multifunkciós nyomtató kifejezetten olcsó.

Bekerülési költség vs. üzemeltetési költség

Amikor a nyomtató árak vizsgálatára kerül sor, érdemes hosszabb távon is gondolkodni. Egy olcsónak látszó nyomtató technikai adatait megvizsgálva kiderülhet, hogy sok áramot fogyaszt, ráadásul lassan is dolgozik, a festékpatron pedig mindössze pár száz oldal kinyomtatásához elegendő.

Vásárlás előtt mindig nézzen utána, hogy milyen gyakran kell majd patront cserélnie, és mennyibe kerül majd az új patron – néha az új nyomtató árak és a festékpatron árak ijesztően közel állnak egymáshoz.

Amit tehát mindig érdemes figyelni: a laponkénti nyomtatási költség.

Nyomtató árak: Nem minden olcsó, ami annak látszik

nyomtató árak

Járt már úgy, hogy vásárolt valamit, majd 1 hónappal a kötelező garanciális idő lejárta után hirtelen meghibásodott? Bizonyos termékeket eleve nem hosszú távra terveznek, és sajnos léteznek szép számmal afféle „eldobhatós” nyomtatók is. Ezek a vásárlás pillanatában olcsónak tűnhetnek, de ha számításba vesszük, hogy nem tartanak sokkal tovább, mint egy nylonharisnya, már nem tűnnek túl jó vételnek.

Ha pedig „szerencséje” van, és a garancia lejárta előtt lesznek problémák a nyomtatóval, akkor is rengeteg időbe és utánajárásba kerül a javíttatás.

A lényeg tehát: ha valóban fontosak Önnek a nyomtató árak, akkor nem csak az árcédulára fog figyelni, hanem a minőségre és a fenntarthatóságra is.

Mi nem az úgynevezett „olcsó” nyomtatókban hiszünk (ezeket megtalálhatja bármelyik hipermarket polcain), hanem a valóban gazdaságosakban. Szerintünk a minőség, a takarékos üzemeltetés, egy használója igényeinek mindenben megfelelő, remek ár-érték arányú gazdaságos nyomtató már középtávon is sokkal jobban megéri, mint a „piacos” bóvli.

Vélemény, hozzászólás?