nyomtató teszt

Nyomtató teszt 2. EPSON WF 5690DWF vs. BROTHER MFC 9340CDW

Attila FeketeGazdaságos nyomtató Leave a Comment

Ezúttal egy 1 az 1 ellen típusú nyomtatópárbajt rendezünk, a nálunk is megvásárolható EPSON WF 5690DWF nyomtatót hasonlítjuk össze a BROTHER MFC 9340CDW nyomtatóval. Kezdődjék a nagy nyomtató teszt sorozatunk második része!

Mi a közös az Epson és a Brother nyomtatóban?

Mind a két vizsgált nyomtató ún. MFC, azaz multifunkcionális nyomtató, a nyomtatáson kívül fénymásolni és szkennelni is tudnak. Mind a kettő színes nyomtatásra képes.

Mindkét nyomtató alapvetően nagy igénybevételre, üzleti felhasználásra készült, tehát felhasználás szempontjából két, egymáshoz hasonló gépet választottunk.

Képesek kapcsolatot létesíteni Wifi, USB 2.0, Ethernet (illetve az Epson még USB Host) segítségével is.

nyomtató teszt Brother

Milyen feltételek mellett hasonlítjuk össze őket?

Mindenki számára tökéletes nyomtató nem létezik, ezért fontos meghatározni, hogy pontosan mit mérünk. Tehát, az összehasonlítás az alábbi, az üzleti szférában átlagosnak tekinthető paraméterek mellet érvényes:

  • Havonta 1000 oldalt nyomtat
  • Ennek a 30%-át színesben nyomtatja (=300 lap)
  • 3 évig használ egy nyomtatót

A kérdés pedig: melyik nyomtatót gazdaságosabb használni ebben a 3 éves periódusban? És mennyit lehet ezzel spórolni?

Az sem mindegy persze, hogy a nyomtatvány milyen gyorsan és milyen minőségben kerül a kezünkbe… Erre is választ fogunk adni!

nyomtató teszt epson

A nyomtató teszt eredménye

Ha a képfelbontást vizsgáljuk, ebben egyértelműen az Epson nyomtató viszi a pálmát: 4800 x 1200 dpi felbontásban tud nyomtatni, míg a Brother gép 2400 x 600 dpi felbontásban.

Az Epson WorkForce Pro WF‑5690 DWF modell jellemzői alapján, €0.01 oldalankénti nyomtatási költséggel számolva 220,36 eurót spórolhat meg három év alatt – ez már semmiképpen sem egy elhanyagolható összeg.

Az Epson nyomtató fogyasztása mindössze 22 W, míg a Brother nyomtatóé 380 W. Ráadásul sok esetben nem csak kevesebb energia befektetéssel, hanem kevesebb ideig is nyomtat az Epson MFC-je: az első oldal kinyomtatása kevesebb, mint fele annyi időbe telik neki, mint vetélytársának. (7 mp – 16 mp).

Miből adódik ez az alacsony nyomtatási költség?

Több lap esetén már a Brother veszi át a vezetést, igaz nem sokkal – percenként 22 lapot nyomtat, míg az Epson 20-at, színesben és fekete-fehérben egyaránt.

Ha tehát sokat nyomtat (főleg, ha egyszerre csak pár oldalt), akkor az Epson nyomtató választásával mindenképpen sok pénzt (és a zárójeles esetben időt is) tud spórolni.

Persze ha a számok nem elég látványosak, grafikonon is meg tudjuk mutatni a nyomtató teszt eredményét:

nyomtató teszt

A piros vonal jelöli a 3 éves használati idő lejártát. Jól látható az ábrán, hogy már 10 ezer oldal kinyomtatása után (ami egy átlagos cégben nagyon hamar összejön) gazdaságosabb választás az Epson WF – 5690 DWF nyomtató.

Szeretné megtalálni az ön ideális nyomtatóját? Töltse ki felmérésünket.

 

Vélemény, hozzászólás?