Mi a jó fotónyomtatás titka?

Biró Zoltánfesték, Fotónyomtatás

“Egy kép többet mond ezer szónál”. Éppen ezért meglehetősen fontos a jó minőségű fotó nyomtatása, amely néha még most, a digitális nyomtatás korában is nagy kihívás. De mit is jelent a minőségi fotó fogalma?

Fontos, hogy éles legyen, melyet leginkább a felbontás (pixelszám) határoz meg. Nem érdemes alacsony felbontású képet nyomtatnunk, hiszen azon a legprofesszionálisabb nyomdai gépek sem tudnak javítani. Természetesen fontos az összhatás is: nemcsak akkor, ha művészeti, esztétikai vagy emlékmegőrzési céllal készítünk fényképet, hanem akkor is, ha üzleti szándék áll a fotó mögött. Ha nem jó a kép kompozíciója, akkor felesleges pénzt költeni a fotó nyomtatására, mert ezen hiányosságon a legjobb nyomda sem tud segíteni. Egy jó fotónál fontosak még a színek és a fények is, ha túl fakó, esetleg túl sötét vagy világos az eredeti kép, a nyomtatás után sem várhatunk csodát. Az általános elv szerint a fotó tárgyát kell jobban megvilágítani, és a háttér, illetve a környezet maradhat sötétebb.  A színhelyesség nagy része pedig a használt nyomtatón, illetve annak kalibrálásán múlik.

Milyen a jó fotónyomtató?

Biztosan Önnel is előfordult már, hogy otthon vagy az irodában kinyomtatott valamit, amely csíkosan, fakón vagy teljesen eltorzult színekkel született meg. A legtöbb esetben ilyenkor a nyomtatóban kell keresni a hiba forrását.

Régen erre esélye sem volt az embernek, hiszen a fotókat kizárólag analóg módon, egy sötétkamrában napokig tartó hosszas munka után lehetett csak előhívni. Néhányan még ma is alkalmazzák ezt a tradicionális, de bonyolult módszert. Analóg előhívásnál azonban a fotó minősége szempontjából rengeteg múlik az emberi tapasztalaton, hiszen különböző filmtekercshez különböző filmhívó folyadékokra van szükség. Ráadásul, ha a hosszas munka gyümölcse nem megfelelő minőségű, csak önmagát hibáztathatja az ember.

A digitális nyomtatás korában a gyors és minőségi fotó előhíváshoz csak egy megfelelő színvonalú nyomtatóra van szükség. Napjainkban már nemcsak digitális nyomdákban, de az irodánkban és otthon is könnyedén nyomtathatunk, hiszen a viszonylag kedvező áron beszerezhető, megfelelő minőségű nyomtatók a háztartások részévé váltak.

A mai széleskörű kínálat mellett a nyomtatóválasztás nagy kihívást jelenthet. Fontos tisztában lennünk a saját igényeinkkel: mennyit szeretnénk egy hónapban nyomtatni, mennyire fontos a nyomtatási sebesség, szeretnénk-e fényképeket is nyomtatni, színes, illetve fekete-fehér végeredményre van szükségünk, hogyan szeretnék a nyomtatót csatlakoztatni a számítógéphez, illetve mekkora pénzügyi keret áll a rendelkezésünkre a kezdeti és a fenntartási költségekre.

A legnagyobb kérdés általában, hogy lézeres vagy tintasugaras nyomtatót válasszunk-e. A lézeres nyomtatókat szóróanyagok és egyéb tömeg nyomatok sokszorosítására használjuk. A tintasugaras nyomtatókat minőségi munkák elkészítésére alkalmasak, így megfelelőbbek, ha fényképeket szeretnénk nyomtatni.

Ezek az otthoni vagy irodai használat céljából gyártott nyomtatók kiválóan alkalmasak dokumentumok, elektronikus jegyek, kuponok vagy akár családi fotók kinyomtatására. Fotóalbum, fényképes falinaptár, poszter, szórólap vagy esküvői meghívók nyomtatása esetén javasolt digitális nyomda felkeresése, melyek teljes körű szolgáltatást ajánlanak, valamint gyorsan és pontosan dolgoznak.

Nyomdafesték fotókhoz

A nyomtatási technológia mellett fontos a megfelelő nyomdafesték kiválasztása is, mely a nyomathordozó anyagától és a választott technológiától függ, hiszen csak így érhető el az optimális képhatás és színhelyes árnyalat.

A nyomdafesték feladata, hogy az úgynevezett nyomóforma segítségével a nyomathordozón tartós, látható képet hozzon létre. Típustól függően a festékek eltérően viselkednek, de mindegyik tartalmaz színt adó komponenst (pigment), kötő (filmképző) anyagot és egyéb segédanyagokat. A pigment minősége és mennyisége határozza meg a szín erősségét, tartósságát és fedőképességét. A kötőanyag biztosítja a kötést a pigmentek és a nyomathordozó között, valamint ez határozza meg a festék fényességét, tapadását és keménységét. A nyomdai festékek egyik legfontosabb tulajdonsága a viszkozitás, azaz a folyadék folyással szembeni ellenállása. Az alkalmazandó festékek viszkozitása nyomtatási technológiánként (ofszet nyomtatás, magas nyomtatás, flexográf nyomtatás, stb) eltérő. Ha nem megfelelő festéket választunk, a kép elmosódik nyomtatáskor, vagy idővel kifakul.

A fotónyomtatás technikai kritériumai

A megfelelő festék kiválasztása mellett fontos a hordozóanyag, illetve az annak megfelelő technikai beállítások alkalmazása. Gyakori hiba, hogy néhányan az otthoni tintasugaras nyomtatóval próbálnak jó minőségű fényképeket nyomtatni, de a nyomtatóbeállításoknál nem állítják át a hordozóanyagot, így hiába alkalmaznak drága fotópapírt, a végeredmény nem lesz esztétikus. Ráadásul nem mindegy, hogy lézeres vagy tintasugaras nyomtatóval rendelkezünk-e. A lézeres nyomtatóhoz használt fotópapíroknál fontos a magas hőállóság, míg a tintasugaras nyomtatók esetén a papír tintafelvevő és hosszútávú tintamegtartó képessége az elsődleges követelmény.

Sok nyomtató esetében ezenkívül be lehet állítani a színezés módját is (pl. normál, élénk, fakó), melyek a kép színeit módosítják.

Utómunkálatok és végeredmény

A fénykép kinyomtatása után sokszor még nincs vége a folyamatnak, szükség van néhány végleges simításra annak érdekében, hogy a fotó sokáig megőrizze minőségét. A kép nyomtatása után érdemes néhány percet pihentetni, amíg biztosan megszárad a festék, de ez erősen függ a nyomtató fajtájától és a hordozóanyagtól (pl. a fotópapíron lassabban szárad a festék). Ha nem otthoni nyomtatást választunk, akkor akár utómunkálatokat is kérhetünk, melyeket számos digitális nyomda ajánl Budapesten. Ide tartozik a laminálás, keretezés, fotóalbum készítése, kasírozás és paszpartu.

A laminálás során egy műanyag bevonat kerül a fényképre, mely jobb minőséget és professzionálisabb külsőt is kölcsönöz annak. Ezenkívül a laminálás kiemeli a színeket és a kontrasztot, valamint ellenállóvá teszi a dokumentumot az ujjlenyomatokkal, nedvességgel vagy gyűrődéssel szemben. Kasírozás esetén a nyomatokat egy vastagabb (3-5mm) lemezre ragasztják, így a nyomatok az évek múlásával sem hullámosodnak, gyűrődnek meg. A felkasírozott képek tartósabbakká válnak és könnyebben keretezhetők. A paszpartu egy vastagabb kartonlap, mely elválasztja a képet a kerettől, mélységet ad neki és harmóniát teremt. Kivágásokkal és gravírozással lehet még kreatívabbá tenni. Végül, de nem utolsósorban, a megfelelő képkeret rengeteget hozzátesz a látványhoz, kiemeli a képet, és elválasztja azt környezetétől. A keretezett kép nem gyűrődik, védett sokféle behatástól. Ezek az utómunkálatok tehát nemcsak esztétikailag teszik teljesebbé a fotót, de segítenek megőrizni annak minőségét is.

A mai modern világban, a digitalizáció idején a legtöbb dokumentum, fénykép elérhető és tárolható a különböző elektronikus eszközön. Mégis érdemes a fényképeket előhívatni, kinyomtatni, hiszen így fizikailag megfoghatóvá válnak, és sokkal hangulatosabb egy kép a falon vagy egy fotóalbum, mintha a képernyőre ragadva nézegetjük a nyaralás képeit. Erre pedig a legjobb megoldás hozzáértő digitális nyomdákat választani, mert otthon sosem tudunk képet nyomtatni, úgy mint a profik.

Gazdaságos fotónyomtatás érdekli tekintse meg szakmai oldalunkat.

Megnézem