Matricanyomtatás felsőfokon: hogyan készül egy minőségi matrica?

Biró ZoltánEgyéb

A matricák nyomtatása újra fénykorukat élik, hiszen már nem csak gyakorlati funkciót töltenek be, hanem megjelentek a magunk nyomtatta matricák marketingben és a lakberendezésben is. A minőség a nyomtatáson múlik, nem csak a grafikai munkálatokon. A modern technológiáknak köszönhetően ma már nem csak egyedi formájú matricát lehet nyomtatni, de könnyen visszaszedhető és biztonsági címkét is.

Az előkészületek

Van néhány tényező, amit mindenképp érdemes betartani, ha matrica készítésre kerül sor. Ezek egyrészt a marketinghez, másrészt pedig a grafikához és a nyomtatáshoz kapcsolódnak. Figyelembe kell venni, hogy a különböző típusú matricák más-más nyomtatási technikákat igényelnek, ezért mindig pontosan meg kell határozni, hogy a termék milyen körülmények között kerül felhasználásra. A grafika csak ezt követően kerüljön szóba, és ezzel párhuzamban érdemes egyeztetni a nyomtatással megbízott kivitelezővel is.

A megrendelés leadásakor érdemes utánajárni a nyomtatást végző cégnek is. A jó minőségű munkavégzés mellett figyelni kell még a kiadásokra, hiszen a költségek könnyen megszaladhatnak. Válasszon olyan partnert, akik biztosan a gazdaságos nyomtatásra törekednek, ezzel nem csak pénzt takaríthat meg, de a hátramaradt hulladékot is csökkentheti.

Standard és egyedi formájú

A standard formátumba leginkább a téglalap, a négyzet, a kör és az ellipszis alakú matricák számítanak, míg az egyedi alakzatoknál a határt csak a kreativitás szabhatja meg. Nem csak a tervezésnél, de a nyomtatásnál is figyelembe kell venni, hogy az adott megrendelés beltérre vagy kültérre kerül-e. Ez a tényező ugyanis meghatározza a termék alapanyagát, hiszen a papírból készült matricákat leginkább beltérre, míg a vinylt külsős helyszínekre alkalmazzák. Lehetőség van még fényes vagy matt megoldást választani, továbbá a matricák készülhetnek fehér, átlátszó vagy szürkehátú alapanyagból is. Ha szükséges, rendelkezésre áll a laminálás, ugyanis ez a technika képes megvédeni a terméket a kültéri káros tényezőktől.

Biztonsági matrica

A biztonsági matrica remek eszköz a visszaélések visszaszorítására, ugyanis a termék felhelyezése után ezeket nem lehet nyom nélkül leszedni vagy átragasztani. Több fajtája is ismert, mindegyik egy kicsit mást tud nyújtani, A destruktív matricák olyan anyagból készültek, hogy bár a nyomtatásnál és a ragasztásnál masszívnak tűnnek, de amikor valaki megpróbálja leszedni, a címke porladni kezd. Ennek köszönhetően magát a címkét nem lehet más felületre átragasztani. A másik közkedvelt típus a VOID címke. Ez a fajta eltér a destruktívtól. A felépítése egy legfelső, átlátszó rétegből áll, amire nyomtatják a feliratot. A ragasztani való réteg általában fehér, és képes arra, hogy egyik része a matricán, míg a másik VOID (érvénytelen) felirattal a felületen maradjon. Ennek köszönhetően a címke nem ragasztható át máshová, illetve az eltávolítás során nyomot hagy maga után.

 

Könnyen visszaszedhető matrica

A könnyen visszaszedhető matrica azokban az esetekben ajánlott, amikor gyakori nyomat cseréről van szó vagy a használó csak bizonyos ideig szeretné alkalmazni azt. Az ilyen típusú matricákat a digitális nyomtatás technológiájával készítik el. A legtöbb esetben UV álló festékkel dolgoznak, így a matrica nem csak beltéren használható, de kültéren is. Az ilyen típusú termékeknél ez fontos tényező, hiszen már a közvetett napsugárzás is könnyen kiszívhatja a színeket a címkékből, közvetlen esetében pedig a hatás akár néhány nap alatt végbemehet. A könnyen visszaszedhető matricákat bármilyen méretben és formában lehet nyomtatni. Eltávolítása után a könnyített ragasztó miatt nem hagynak maguk után foltot, de a terméket újrahasznosítani nem lehet.

Autómatrica
Autómatricák használatakor a legelterjedtebb nyomtatási technika a vágott fólia. Ilyen esetben nincs szükség fotónyomtatásra, mivel a grafikai elemet a fóliából plotter géppel vágják ki. Ez azért hatékony, mert a fólia így képes egységes, szép színhatást produkálni. A plotter fólián kívül még további megoldások is vannak, mint például a króm, a karbon vagy a fém. Közkedveltek még a nagyméretű autómatricák. Ez a fajta azoknak ajánlott, akik a jármű teljes hátsó felületét akarják beborítani. Általános alkalmazásuk nagy kamionok és teherautók. Lehetőség van fotónyomtatott megoldást is választani. Ekkor a matricát nem laminálják, hanem külön erre a célra fejlesztett lakkréteggel vonják be. A kamionon található íveket, domborulatokat pedig a kasírozás folyamatával biztosítják.

Autómatricákat leginkább a marketing miatt alkalmaznak, de gyakran így tüntetik fel a vészhelyzet esetében hívandó számokat is, mint például a mentőket, a rendőröket, az autómentőt vagy éppen az ajtónyitás szakértőit.

Mivel nagyon sok különböző matrica létezik, ezért mindegyik típus esetében máshogy történik meg a nyomtatás. A megrendelések esetében azonban nem érdemes spórolni a folyamaton, hiszen a rossz minőségben végzett nyomtatás akár tönkreteheti az egész terméket.

Ha érdekli bővebben a címkenyomtatás, akkor tekintse meg tematikus aloldalunkat.