nyomtatópapír

Milyen a tökéletes nyomtatópapír? – 1. rész

Attila FeketeGazdaságos nyomtató 1 Comment

A válasz röviden: az a nyomtatópapír tökéletes, ami megfelel az éppen aktuális célnak. Persze ha ennyiben hagynánk, ez egy nagyon rövid és nagyon semmitmondó cikk lenne. És mivel a korábbi jóslatokkal ellentétben a papírmentes irodák korától még nagyon messze vagyunk, ezért inkább lapozzunk a hosszabb válaszhoz.

A nyomtatópapír: alapismeretek

Rengeteg fajtájú és típusú nyomtatópapír vagy fénymásolópapír létezik, és nincs univerzális, „mindenkinek optimális” megoldás. Egy adott papírfajta, ami valamilyen feladathoz tökéletes, egy másik esetben maga lenne az idegőrlő használhatatlanság.

A nyomtatásra használt papírok két alapvető kategóriája a fotópapír és a „minden más”. A fotópapírokról már korábban is esett szó,  úgyhogy most beszéljük csak a nem fényképnyomtatási célú, általános használatú papírokról. Minden papír 4 alapvető szempont szerint kategorizálható.

A nyomtatópapír fényessége

A fényesség azt mutatja meg, hogy milyen fehér vagy fényvisszaverő tulajdonságú egy papír. Egy alacsony fényesséi érték az olcsó, kommersz papír ( vagy adott esetben egy különleges, drága papíráru) esetében azt jelenti, hogy a kontraszt kisebb lesz a papír és a tinta között.. Magyarul, a fehérek inkább tört-fehérnek fognak tűnni, a fekete pedig nem lesz olyan sötét és mély, mint lehetne.

A fényességet egy 1-től 100-ig terjedő skálán mérjük, 80 körüli érték jellemzi a legkevésbé fényes kereskedelemben kapható papírokat és 100 körül a legfényesebbeké. Nem minden papírgyár használja azonban ugyanazt a skálázást, úgyhogy a számértékek közvetlen összehasonlítása nem nagyon működik, viszont az alapelv érvényes: minél magasabb a szám, annál világosabb és jobb minőségű az adott papír. (Néhány speciális felhasználástól eltekintve.)

A famentes papírok (ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem fából készül, csak annyit, hogy minimum 95% fehérített cellulózt tartalmaznak) fehérebbek, mint a félfamentes társaik.

papírtípusok

A nyomtatópapír áttetszősége

Az áttetszőség azt mutatja meg, hogy a fény hány százaléka jut át a papíron. A legtöbb papír valamilyen mértékben átengedi a fényt, azaz ha a fényforrás felé fordítja, láthatja, mi van a másik oldalon. (Ugye van még itt valaki rajtam kívül, aki rendszeresen kopírozott kisiskolás korában az ablaküveg segítségével?) Rossz minőségű papírok esetén az áttetszőség olyan nagymértékű lehet, hogy az egyik oldalra nyomtatott szöveg alapesetben, a fény felé fordítás nélkül is látható a másik oldalon. Ezek tehát nem igazán használhatóak kétoldalas nyomtatáshoz. Alapesetben minél kevésbé áttetsző egy papír, annál jobb minőségű. Sok gyártó csak azt jelöli, hogy alacsony, közepes vagy magas -e a termék fényáteresztő képessége.

papírtípusok áttetszőség

A nyomtatópapír súlya

A súly arra vonatkozik, hogy milyen nehéz illetve vastag a papír. A vastagabb papír drágábbnak tűnik (az is) és a rányomtatott dokumentum fontosságát mutatja. A vékonyabb papír olcsóbb hatást kelt, illetve a nyomtatvány kisebb fontosságára utal. Előnye, hogy olcsóbb és kisebb hely kell a tárolásához.

A papírtömeget g/m²-ben szokás megadni, az átlagos irodai fénymásolópapír 80g/m².

papírtípusok tömeg

A nyomtatópapír felülete

A fémalkatrészekhez hasonlóan a papírlapok felületi érdessége, textúrája is fontos kérdés. Több szempont is meghatározza a végeredményt: hogy zajlik a gyártás, van -e bevonat a felületén, mekkora arányban tartalmaz cellulózt, tartalmaz -e újrahasznosított papírt és ezektől függ, mennyire lesz a kész papír csúszós vagy érdes.

Az ökölszabály az, hogy a simább papírlapok alkalmasabbak inkább a tintasugaras- vagy lézernyomtatókhoz, kézíráshoz, rajzoláshoz pedig az érdesebbek a megfelelőbbek. Utóbbiakat javasoljuk különleges alkalmakra is: például esküvői meghívók vagy üdvözlőlapok nyomtatásához.

A következő részben áttekintjük majd a konkrét papírtípusokat és adunk néhány tippet a spóroláshoz is, hogy igazán gazdaságosan nyomtathasson.

Ha a szokásainak leg megfelelőbb nyomtatót keresi, töltse ki felmérő ívünket és nyomtató specialistánk segít Önnek.

 

papírtípusok felület

Vélemény, hozzászólás?