Hogyan legyen környezetbarát az iroda?

Biró Zoltán Gazdaságos nyomtató, Környezettudatosság, Nyomtatóválasztás

Egy környezetbarát iroda kialakításához sokkal kevesebbet is elég tenni, mint azt sokan hiszik. A nagy gesztusok elsőre talán jól hangzanak, de hosszú távon nem biztos, hogy kifizetődőek, hiszen a környezettudatosság iránti hajlam a mindennapi, apró lépésekkel sajátítható el. Egy iroda hatékony működéséhez ráadásul a fenntarthatóság mellett a gazdaságossággal is törődni kell. A feleslegesen megvett, majd eldobált holmik az adott cégnek is csak további felesleges költséget generálnak.

Jól kihasználható bútorok

A megfelelő irodai bútor kiválasztása nem olyan egyszerű, mivel az adott berendezésnek nem csupán hasznosnak érdemes lennie, de fontos, hogy pontosan illeszkedjen a neki szánt helyre, illetve esztétikailag is összhangban kell lennie a designnal és a cég arculatával. A vásárlás előtt arra is gondoljon, hogy ne csak a jelen igényeinek megfelelő bútort válasszon, hanem vegye figyelembe a jövőben esedékes tárolni való holmikat. Ebből kifolyólag jobb, ha a többfunkciós verziót preferálja, okos tárolókkal ellátva. A megfelelő irodai bútor megvásárlásánál ne felejtse el minimalizálni a helyveszteséget sem, hiszen az idővel megvett  újabb és újabb bútorok zsúfolttá tehetik a teret, ráadásul nem biztos, hogy a rendszerezési problémák ezzel megoldódnak. A környezetbarát iroda kialakításánál a berendezés a megfelelő kihasználtság mellett legyen jó minőségű, így nem megy olyan hamar tönkre, és évekig elláthatja a funkcióját. Inkább rendelkezzen egyszerűbb designnal, minthogy kivételesen szép darabokat válogasson össze, de azok néhány hónap aktív használat során megadják magukat.

Gondolkodjon digitálisan vagy válasszon gazdaságos nyomtatót

Biztos szükség van arra, hogy az a rengeteg dokumentum és irat kinyomtatásra kerüljön? Manapság már sok ügyintézés történik az interneten keresztül, de még ígyis sok hivatalos papírnak meg kell lenniük kinyomtatva is. A fő érvként a biztonságra hivatkoznak, pedig digitálisan ugyanolyan hatékonyan lehet tárolni. Első körben ott vannak a felhő alapú szolgáltatások, amik lehetővé teszik, hogy eszköztől függetlenül elérhetőek legyenek a fájlok, csak egy regisztrált fiók szükséges hozzá. Ha ez a megoldás valamiért nem opció, érdemes külső merevlemezeken tárolni a fontos dokumentumokat. A megfelelő címkézés és mapparendszer segítségével mindent könnyen meg lehet majd találni, és ugyanolyan egyszerűen bármikor átcsoportosítható vagy felhúzható egy új rendszer.

 

Természetesen nem minden esetben lehet elkerülni a nyomtatást. A gazdaságos nyomtatásnak köszönhetően azonban lehetőség van arra, hogy minimális befektetéssel készüljön el az adott oldal, ráadásul ha újrahasznosított, jó minőségű papírt használ, az nem csupán a költséghatékonyságnak, de a környezetnek is jót tesz. A gazdaságosság szempontjából érdemes üzleti tintasugaras nyomtatót választani, hiszen a lézeres technológiához képest szinte nem terheli a környezetet. Nem termel ózont, 90% kevesebb áramot fogyaszt és a kellékanyag hulladéka is környezetbarát, ugyanis a lézer tonerje még mindíg higanyt tartalmaz, tehát külön kezelenedő.

Sokan a nyomat tartóssága miatt választanak megszokásból lézerd, de az üzleti tintasugaras nyomtatók pigment tintával dolgoznak, amik nem kenődnek nem mosódnak el nem ütik át és nem hullámosítják a papírt így jobban ellenál a környezeti hatásokank is, mint a lézer.

Másik szmepontként jön elő a gyorsaság. Az tény hogy nincs üzleti tintasugaraból 45 lap/perc sebességű készülék, de a maga 24 lap/perc sebességével minden átlag irodai igényt kielégít. Ráadásúl, hogy nincs még 8-10 másodperc bemelegedési idő sem így az átlagos nem sokszorosítással foglalkozó üzletekben még gyorsabb működést is eredményez, mint a lézerek hiszen 7 másodperc alatt kijön egy végig gépelt oldal.

A gazdaságosság érdekében válassza inkább a üzleti tintasugaras nyomtatókat, hiszen multifunkciójának köszönhetően egy készülékben megkaphat mindent, ráadásul az eredményt egy jobb minőségű és színes képminőség jellemzi.

Felejtse el az egyszer használatos műanyagot!

Szerencsére az egyszer használatos műanyagokat már az Európai Unió új szabályai kezdik visszaszorítani, de ezen kívül a mindennapokban is lehet tenni a fenntarthatóságért és a gazdaságosságért. Az állandóan eldobásra kerülő műanyagokat érdemes lecserélni fix dolgokra. Így ha eddig elvitelre, műanyag pohárban kérte a kávéját, szerezzen be egy erre alkalmas termoszt vagy tartson az irodában poharat. Ugyanez vonatkozik az evőeszközökre és a tányérokra is. Bár a rendszeres mosogatás miatt ez elsőre időigényesnek tűnhet, de hosszútávon sokkal kifizetődőbb, és még az elviteles dobozért sem kell extra költséget fizetnie, hiszen az ételt ugyanúgy kérheti a saját hordozójába. Próbálja meg visszaszorítani a rendszeres papír kéztörlő és szalvéta használatát azzal, hogy ha a kisebb takarításokhoz nem ezeket, hanem mikroszálas kendőket és rongyokat alkalmaz. Az ilyen apró változtatásokat hamar meg lehet szokni, de segítségükkel a munkahelyi környezet sokkal tudatosabbá válik.

 

Bizonyos esetekben a gazdaságosság ma már egyet jelent környezettudatossággal, hiszen a legtöbb esetben csak újabb és újabb egyszer használatos holmi kerül vásárlásra, míg egy kis odafigyeléssel nem csak a költségvetés csökkenthető, de az egyéni ökológiai lábnyom is. A vegyszermentes tisztítószerek használatával, a helytakarékos és minőségi bútorok megválasztásával, illetve a feleslegesen újravásárolt dolgok visszaszorításával garantált hatást érhet el.